Keresés
Close this search box.

Aktívabb szerepet várnak a kormánytól a szakszervezetek a bértárgyalásokon

Borsik János, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöki posztját betöltő Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta…

Borsik János, az Országos Érdekegyeztetõ Tanács munkavállalói oldalának soros elnöki posztját betöltõ Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: a kormánnyal folytatott bértárgyalások során a szakszervezetek 2010-ben éves szinten a reálkeresetek növekedését szeretnék elérni.

Borsik úgy látja, hogy a kormány, a munkaadók és a munkavállalók közös felelõssége, hogy december elejére megállapodás szülessen a minimálbérrõl, a szakmunkás bérminimumról, valamint a bérajánlásról, mivel a tárgyalásnak nincs alternatívája.

A 2010-re elfogadott adó- és járulékváltozások miatt differenciált béremelésre lenne szükség, és elsõsorban azoknak a munkavállalóknak kell jövõre segítséget nyújtani, akiknek a havi bruttó keresete nem éri el a 160 ezer forintot, mivel számukra nem jelent elõnyt az szja szabályok változása.

A szakszervezeti vezetõ szerint a bértárgyalások során a kormánynak aktívabb szerepet kellene vállalnia, nemcsak a munkavállalók rossz helyzete miatt, hanem azért is, mert az adó- és a járulékrendszer átalakításával maga idézte elõ a nettó keresetek divergálását.
Emlékeztetett mindenkit arra is, hogy a szakszervezetek a 2010-es minimálbérre 80 ezer forintos ajánlatot tettek, mivel úgy látják, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján ennek az emelésnek nem lennének negatív munkaerõ-piaci hatásai. A bérfeszültségek elkerülése érdekében azonban a minimálbér-emelés arányában növelni kell a szakmunkás bérminimumot is.

Borsik János „egészségtelennek” nevezte, hogy a béren kívüli juttatások aránya helyenként a keresetek 10 százalékát is elérik, ezért a helyi tárgyalásokon majd azt is mérlegelni kell, hogy a jövõre már adóval sújtott juttatásokat miként lehet átalakítani bérjellegû jövedelemmé.

Forrás: Szeged Ma

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás

SZEF alapszintű oktatás 2. csoport zárónap

Szervezkedő munkavédelem a közszférában. 2024. március 9-én ezzel a témával zárult az alapszintű képzési programunk. “Nem is tudtam, hogy ilyen izgalmas a munkavédelem. Feszélyezett eddig, hogy nincs elég tudásom, de

Megjelent az EGSZB Munkavállalói csoportjának a kiadványa

A SZEF elkötelezett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) prioritási dokumentumában megfogalmazott célok elérése tekintetében. A most közzétett kiadvány különösen fontos, hiszen az EU soros elnökségét 2024 második felétől